Jdi na obsah Jdi na menu

Kde se bere barva ?

Jak to, že jsou věci kolem nás barevné, tmavé nebo světlé? Odkud se bere to, že je jablko červené nebo zelené? Kde se nalézá vlastní informace o barevnosti? Je jablko zelené, protože má prostě a jednoduše tuto informaci zakódovanou v sobě? Je obecně známo, že světlo je složeno z dalších spektrálních barev, které ve výsledku tvoří světlo do známé podoby. Sluneční paprsky  tedy obsahují všechny barvy duhy smíchané dohromady.

(spektrální barvy)

spektrum.jpg

 

prisma-goethe.gifPaprsek světla prostupující skrze skleněný hranol, je rozložen na spektrální barvy. Světlo je elektromagnetické vlnění a jeho barevné složky mají různou vlnovou délku. To vede ke změnám barevnosti např. při prostupu atmosférou. Dochází k filtraci barevných složek světla dle jejich vlnových délek. Proto se nám například zdá barva oblohy modrá, při západu slunce červená apod. Z uvedeného plyne, že pokud není přítomné světlo, nevidíme nic, a tedy ani barvy. Informace o barevnosti je tedy obsažena ve světle, které je buď osvětleným subjektem pohlceno nebo se od předmětu odráží a náš mozek ho poté zpracuje do vizuální známé podoby (respektive barvy). 

Umělec napodobuje prostřednictvím pigmentů realitu, která je tvořena světlem. Pomocí pigmentů doslova napodobuje účinky světla, které dopadá na zobrazovaný předmět.

Když maluji, mé myšlenky se soustřeďují na skutečnost, že nemaluji květinu, lebku ani jablko......maluji světlo !

light-681197_1920_1.jpeg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář