Jdi na obsah Jdi na menu

Lakování obrazů

Chcete zajistit, aby vaše olejomalba nebo malba akrylem vypadala v průběhu let co nejlépe?

Aplikace závěrečného laku je důležitou investicí a součástí tvorby každého uměleckého díla. Ochranná vrstva laku má v zásadě 2 hlavní funkce. První optickou funkcí laku je prohloubení barev a vyvážení lesklých a matných míst na obraze. Druhá funkce je ochranná, neboť prach usedající na obraz, tedy potažmo na lakovou vrstvu, lze posléze odstranit a znovu obnovit. Lak rovněž chrání obraz před oxidací a vlhkostí.

6ba9ffcc51046a93dccc33de2807a337.jpg

Jaký lak použít?

Obecně platí, že si umělec vybírá lak dle stupně lesku, kterého chce dosáhnout. Nejpopulárnějším lakem pro olejomalbu je bezesporu klasický lesklý damarový lak. Z vlastností damary je pro malbu nejdůležitější její optická stálost. Stářím žloutne jen málo a předčí tak všechny ostatní pryskyřice.

1.) Lesklé laky propůjčí barvám nejasnější a nejhlubší barvy, nicméně se v lesklé lakové vrstvě silně odráží okolní světlo. Snížení lesku lze dosáhnou přídavkem včelího vosku.

2.) Matné laky produkují méně odlesků, ale barvy na obraze se jeví méně živé v porovnání s lakem lesklým.

Jak lakovat obraz?

1.) Vyčkejte do doby, než bude obraz dokonale suchý. U olejomalby je min. doporučená doba schnutí uváděna 6 měsíců, před závěrečným lakováním.

2.) Vyberte si uzavřenou a bezprašnou místnost.

3.) Po dobu schnutí se na obraze usazoval prach. Velkým plochým štětcem otřete obrazovou plochu. Můžete použít i navlhčenou utěrku, která nepouští vlákna.

4.) Obraz lakujte vždy v horizontální poloze, aby se zabránilo stékání laku. Po nalakování je nutné po dobu zasychání nechat obraz ve vodorovné poloze.

5.) Použijte větší ploché štětce. Vhodné lakovací štětce lze zakoupit zde

6.) Lak můžete opatrně nalít na obrazovou plochu a štětcem rozetřít. Rovněž lze při lakování postupovat jako při malbě, tedy namáčet si štětec v laku a posléze aplikovat na obrazovou plochu.

7.) Nanášejte lak ve 2 nebo 3 tenkých vrstvách, raději než v jednom silném nánosu.

8.) Je vhodné lakovanou malbu zakrýt, aby nedocházelo k usazování prachu do živého laku

9.) Vyčkejte cca 24 hod, před aplikací další vrstvy laku