Jdi na obsah Jdi na menu

Pravda nebo klam ?


unnamed.jpg
Kdopak mi řekne, jakou má barvu naše Slunce? Asi každý odpoví žluto oranžovou že? Jenže naše nejbližší hvězda emituje ve skutečnosti všechny barvy, pouze skrze naše vnímání a díky rozkladu vlnových délek světla, filtrací skrze atmosféru, vzdálenosti a dalších faktorů, vidíme slunce prostě tak jak ho vidíme. Což mě přivádí k myšlence
 
„Ne všechno co člověk vidí je skutečná pravda“
 
A co zvuk ? Zvuk je pouze mechanické vlnění v látkovém prostředí, které naše sluchové orgány a mozek přemění v to čemu říkáme zvuk. To ale vlastně znamená, že pokud není přijímač zvuk neexistuje ? Pokud ve vesmíru není látkové prostředí znamená to, že tam zvuk není? Nebo je, ale my ho prostě pouze neslyšíme? :)
 
No a co čas ? Existuje vůbec. Jediná pravidelná konstanta na naší planetě je východ a západ slunce, kterou lidstvo pojmenovalo jako den. Náš mozek má schopnost si pamatovat a představovat si co bude. Vytváří tedy iluzi proudu času, i když máme k životu pouze přítomný okamžik....hmm zajímavé.
 
No nic, zrovna vychází krásné žluté slunce a já slyšel zvuk toho, jak mě syn volá a ptá se co dělám. Přesně v 7:30 si dáme snídani a pak hurá weekend. 
 
Nebo ne ? Vždyť je to všechno pouze iluze a konstrukt mého mozku :) :) :)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Věra - Díky za Vaši existenci

14. 12. 2022 17:49

Zdravím Jane, přečetla jsem si Váš blog a máte určitě zajímavé úvahy a postřehy. Oceňuji i Vaše umělecké cítění a tvorbu. Objednala jsem si Vaši knihu Barva a moc se na ni těším. Práce s barvou mě velice zajímá. V minulých letech jsem se věnovala spíše nástěnným barvám a neměla jsem žádné zkušenosti s mícháním barev. Vzdělání mám ve zcela jiném oboru. Takže jsem laik. Ráda bych se přesunula od stěn k plátnu. A Vaše kniha bude mým prvním studijním materiálem. Přeji Vám mnoho radosti v této oblasti. Uplatnit se v dnešní době naplno jako malíř je obtížné, ale možná nemusí být. Jak řekl spisovatel James Allen ("O čem člověk smýšlí"): když je dobrá myšlenka, je dobrý život. Určitě se najde místo a ocenění pro každého umělce na této planetě. Takže díky, za to, že JSTE, Jane. S pozdravem Věra.