Jdi na obsah Jdi na menu

Příprava plátna

Prvním  krokem k vytvoření kvalitního obrazu je příprava plátna. Na první pohled je tato činnost jednoduchá ovšem ve skutečnosti je třeba věnovat přípravě povrchu velkou pozornost. Je třeba aby povrch na který budeme malovat byl dokonale hladký s téměř nepatrnou texturou  plátna. Pro naše účely je  zapotřebí pouze jemné plátno. V zásadě máte 2 možnosti, buď si připravit si vlastní rám a plátno nebo koupit již plátno natažené a natřené podkladovou vrstvou. Já volím variantu druhou (ušetří vám čas, který místo přípravy plátna můžete věnovat malování). Přesto že je zakoupené plátno již našepsované stále nemá potřebnou kvalitu a jakost povrchu. Z tohoto důvodu je třeba ho ještě dodatečně upravit. Požadovanou kvalitu získáme až po 2 až 3 vrstvách šepsu a modelovací pasty, které ještě na plátno naneseme.

Vlastní postup:

Naneste štětcem  vrstvu šepsu na plátno.  Poté paletovým nožem rozetřete do všech stran.  Pokud tak neučiníte, stopy štětce budou viditelné a povrch plátna nebude dokonale hladký. Tahy paletového nože musí být rychlé a sebejisté.

  platno-2.jpg

         Po zaschnutí  ( pokud chcete proces urychlit, použijte vysoušeč vlasů) je třeba nanesenou vrstvu přebrousit. Pro obroušení přebytečného šepsu použijte žiletku. Při broušení držte žiletku kolmo na plátno. Brusný papír raději nepoužívejte, protože může zanechat na povrchu škrábance a rýhy. Tento postup je třeba opakovat, podle potřeby 3 až 4 krát. Výsledkem bude dokonale hladký povrch! 

  platno-2.jpg

  

 Pamatujte, že kvalitní podklad je pro malbu velice důležitý. Pokud na plátně budou nějaké nerovnosti či jiné nedostatky následné vrstvy barvy je nepřekryjí a veškeré nedostatky podkladové vrstvy budou  viditelné i na hotovém obraze.

 

 
 

   Ing. Jan Matěják