Jdi na obsah Jdi na menu

Olejové barvy Old Holland a další

V současnosti lze na trhu najít velmi slušný výběr kvalitních olejových barev. Mezi ty nejlepší patří např. M Graham, Vasari, Gamblin a samozřejmě Old Holland

- Old Holland jsou vysoce kvalitní olejové barvy, které jsou ve světě vyhledávány špičkovými umělci a restaurátory.
- Olejové barvy starých holandských mistrů. Díla Van Ruysdaela, Van Gogha, Vermeera, Mondriaana a dalších jsou malovány barvami Old Holland.
- Olejové barvy vyrobené podle 300 let starých a osvědčených receptur.
- Old Holland má 168 jedinečných, absolutně světlo stálých odstínů díky unikátnímu výrobnímu postupu.
- Old Holland je v České republice uvedeno poprvé, platí zaváděcí ceny!
- Old Holland je jedinou firmou na světě s více než 300-letou výrobní tradicí olejových barev.
 

bez-nazvu.jpg

 
Ve zkratce
  • Společnost Old Holland byla založena v roce 1664 a již více než 300 let udržuje původní tradice výroby. Představuje jedinou firmu na světě vyrábějící olejové umělecké barvy s tak dlouhou tradicí.
  • Olejové barvy Old Holland se doposud vyrábějí podle postupů ze 16-tého století a na kvalitu výrobků dohlížejí výkonní umělci.
  • Olejovými barvami Old Holland malovali své obrazy malíři jako byl Van Ruysdael, Van Gogh, Vermeer, Mondriaan a další.
  • Všech 168 barevných odstínů barev Old Holland je absolutně světlo stálých.
  • Barvy Old Holland jsou vyráběny za použití kamenných mlecích válců, které nezpůsobují změny odstínů pigmentu v barvě. Kamenné válce nelze chladit, proto roztírání musí probíhat velmi pomalu, což výrobu prodražuje, nicméně se tím získá čistá barva s neměnným odstínem. Na druhé straně kovové válce, používané běžně u ostatních výrobců, lze chladit zevnitř, proto mohou mít vyšší otáčky a lze tak vyrobit více barvy v kratším čase. Žel, styk barvy a kovu způsobuje změnu odstínu koncentrovaného pigmentu, zvláště u světlých hlinek a kadmií. Barvy oxidují a postupně hnědnou již v tubě a tento proces po nanesení barev z tuby dále pokračuje. Takže odhlédneme-li od úspory času a nákladů je tato technologie nepřijatelná, proto Old Holland používá výhradně jen kamenné válce.
  • Pojivo v barvách je nejčistším lněným olejem, lisovaným za studena z prvního lisu který je bělený na slunci. Vyráběn je doposud tradičně ve větrném mlýnu.
  • V klasických barvách Old Holland nejsou používány žádná plniva jako je mletá křída, síran barnatý, hydrid hlinitý, anebo vosk.
  • Použití barev Old Holland je pro umělce výhodné zejména pro vysokou krycí schopnost, barevnou koncentraci a vysokou intenzitu.
  • Klasické olejové barvy Old Holland mají vyšší hmotnost protože neobsahují plniva, na rozdíl od průmyslově vyráběných barev s plnivy. Průmyslově vyráběné barvy mají vazelínovou konzistenci s malým obsahem pigmentu a mají neporovnatelně horší vlastnosti.
  • Každá tuba má svůj vlastní barevný podpis, protože barevný proužek je ručně malován stejnou barvou, jaká je uvnitř tuby. Tištěné proužky u jiných značek barev na světle blednou čímž postupem času se barva proužku značně odlišuje od toho co je aktuálně obsaženo v tubě.
  • Barvy Old Holland obsahují pouze čistý pigment a olej na rozdíl od průmyslově vyráběných barev, proto jsou hustší a musí se plnit ručně tubu po tubě. Plnící stroje nejsou schopny plnit tuby s tak vysokou viskozitou.
  • Barvy Old Holland jsou o něco dražší než jiné značky barev, ale v konečném výsledku jsou levnější, protože jsou vydatnější, obsahují totiž nejvyšší možný obsah pigmentů a vydrží mnohem déle.
  • Barvy Old Holland se používají k restaurování obrazů po celém světě a jsou exportovány do více jak 56-ti zemí světa.
  • barvami Old Holland malovala řada významných osobností, například Královna Wilhelmina a princezna Juliana, když braly lekce malování.
  • V Akademii Rijksacademy v Amsterodamu se při výuce malby používají výhradně barvy Old Holland.
  • V továrně je muzeum zařízené jako malířský ateliér z roku 1664. Jsou zde k vidění historické nástroje staré více než 300 let spolu se starými pigmenty, pryskyřicemi a s mnoha jinými unikátními artefakty.
Něco z historie
V polovině 15-tého století Holanďané jako první prováděli experimenty, když rozetřeli umleté pigmenty s lněným olejem. Takto byly poprvé vynalezeny olejové barvy. Důvodem pro tyto experimenty byla potřeba jiného, všestrannějšího druhu barvy, než do té doby používané vaječné tempery. V ateliérech starých mistrů se pigmenty a olej roztíraly pomocí kamenných válečků na porfýrové desce tak dlouho, až byla získána jemně krémovitá barva. Této konzistence bylo možné nejlépe dosáhnout osmičkovým pohybem válečku. Lněný olej byl získáván z nahrubo mletých lněných semen které byly mlety ve větrných mlýnech, stejně jako při mletí obilí na mouku. Za studena vylisovaný lněný olej byl poté přefiltrován a vybělen na slunci. Stejně jako lněný olej, byly zkoušeny i jiné oleje které měly odlišné vlastnosti a silně ovlivňovaly průběh vysychání a výslednou pružnost barvy. Hotové barvy byly uchovávány v prasečích měchýřích, které byly vzduchotěsně uzavřeny pomocí kousku provázku. Barva se odebírala přes otvor, vzniklým po propíchnutí měchýře hřebíkem. Stejný hřebík sloužil také k uzavření propíchnutého otvoru. V průběhu minulého století bylo ruční roztírání barev na porfýrové desce nahrazeno mlýny se třemi válci rovněž vyrobenými z porfýru. V současné době je strojové roztírání naprostou nutností. Dobrým umělcům by trvalo celý pracovní den, než by připravili kupříkladu 1 kilogram mořenové červeni. Někteří výrobci v současné době používají válce vyrobené z kalené oceli, což je zásadně špatně. Společně s ostatními vlivy takový postup způsobuje po čase nežádoucí změny odstínů pigmentů, zejména u hlinek a u kadmií.
Založení společnosti Old Holland
Společnost Old Holland byla založena umělci malířského řemesla v roce 1664. Původní Old Holland byl založen jako cech, kde malíři mohli využívat společných ateliérů, aby si mohli své barvy správně připravit a vyměňovat zkušenosti. Cech Old Holland byl založen rodinou Roelofsů. V době založení byl malířským mistrem Willem Roelofs, tovaryšem Albert Roelofs a učedníkem byl Roelof Roelofs. Rodina Roelofsů žila v Scheveningenu, kde se také vše pro umělecké malířství vyrábělo až do počátku osmdesátých let minulého století. Z toho důvodu se tyto malířské barvy často označovaly podle sídla firmy – Scheveningenské barvy. Tři staletí zkušeností a tradicí továrny Old Holland prokázal nade vší pochybnost, nepřekonatelnost kvalit tradičních receptur.
Společnost Old Holland Verwen Makerij Sinds 1664 mající nové sídlo v Driebergenu, pokračuje v tradici cechu a vyrábí nadále podle receptur, předávaných z generace na generaci. Zkušený pracovní tým denně s nejvyšší péčí připravuje ty nejlepší, v celém světě uznávané barvy. Kvalita vyrobených barev je posuzována uměleckými malíři. Mnoha umělcům tak pomáhají na jejich plátnech docílit těch nejlepších výsledků. Po mnoho let je značka Old Holland pojmem mezi umělci doma i v zahraničí. Výrobky Old Holland se používají na celém světě, kromě jiného i pro účely restaurování obrazů starých mistrů.
Protože se k výrobě barev používá pouze vysoce světlo stálých pigmentů, které lze bez problémů vzájemně mísit, je u barev Old Holland zcela nadbytečné rozlišovat stupně světlostálosti. Na rozdíl od jiných značek barev, pro jejichž výrobu je používán surový olej, pigmenty v barvách Old Holland jsou třeny pouze s čistým, za studena lisovaným, na slunci běleným panenským lněným olejem, mletým v klasickém větrném mlýnu. Pouze první lisování za studena zaručí nejvyšší obsah specifických kyselin, které barvě dodají vynikající oxidační a polymerizační vlastnosti, což v konečném důsledku vede k barvám stejně odolným a trvalým, jaké používali staří holandští mistři. Druhý lis za studena, anebo za tepla lisovaný olej obsahuje málo potřebných kyselin. Makový olej sice méně žloutne, ale obsahuje méně kyselin a barva z tohoto oleje připravená po čase popraská. Při použití za studena lisovaného lněného oleje z prvního lisu, na slunci běleného, jsou barvy, když zaschnou trochu tmavější, avšak získají hlubší a teplejší nádech. Nejvíce zjevné je to při malování oblohy. Při výrobě se musí použít co nejmenší množství oleje, protože příliš „mastné“ barvy mohou zkrabatět. Je doporučeno malovat co nejtenčími tahy, v případě potřeby se barva může naředit čistým terpentýnem, anebo lakovým benzínem.
Výše uvedená fakta odlišují barvy společnosti Old Holland od jakýchkoliv barev kdekoliv ve světě, nehledě na to, zda byly vyrobeny ve velkých anebo malých továrnách.
Olejové barvy lze posuzovat a srovnávat podle pěti základních vlastností:
 
1.     Krycí schopnost
2.     Barevná koncentrace
3.     Světlostálost
4.     Barevná intenzita
5.     Schopnost míchání s jinými odstíny
 
ad 1Krycí schopnost barvy je dána mírou pokrytí podkladového plátna, když po nanesení rovnoměrným tahem štětce barva zaschne. Míra krycí schopnosti je dána velikostí částeček pigmentu, typem pojiva a hustotou barvy.
ad 2Barevnou koncentraci různých barev můžeme testovat jednoduše tak, že smícháme čistou barvu například s titanovou bělobou. Barva, která po smíchání zůstane nejjasnější má nejvyšší barevnou koncentraci. Pro testování různých barev na barevnou koncentraci se vždy musí používat stejný druh a stejné množství bílé barvy. Rovněž se musí použít stejné množství zkoušených barev. Barevná koncentrace by se neměla zaměňovat s krycí schopností, přestože barevná koncentrace a krycí schopnost barvy vzájemně souvisejí. Čím je pigment mletý jemněji, tím lépe je dopadající světlo odráženo, znamená to, že barva má lepší krycí schopnost a má také lepší barevnou koncentraci. To jsou další důvody, proč Old Holland mletí pigmentů věnuje velkou péči.
ad 3Dokonalá světlostálost pigmentů je vlastností klasických a staletími prověřených pigmentů použitých k výrobě barev. Jedině použitím takových pigmentů je zaručeno, že barvy si svůj barevný odstín udržují stále neměnný.
ad 4Barevná intenzita je definována především výběrem pigmentu pro daný barevný odstín, a také poměrem pigmentu a pojiva. Většina dnešních běžných olejových barev obsahuje příliš velké množství oleje, anebo gelu a příliš málo pigmentu. Pojivo je rovněž důležitým faktorem. Například akrylové a alkydové barvy vyžadují velké množství pojiva a plniva, čehož výsledkem je to, že intenzita barvy je nízká. Důvodem, proč je v případě akrylových a alkydových barev potřeba použít tolik pojiva a plniva je to, že jinak by tyto barvy měly tendenci „gumovatět“ ještě v tubě. V případě olejových barev se toto nemůže přihodit.
ad 5V mnoha případech může při vzájemném míchání různých barev docházet k pomalým chemickým reakcím, které způsobí postupné ztmavení až ke zčernání. Mnozí výrobci používají pigmenty, o kterých je prokázáno, že se nesmějí míchat s jinými pigmenty. Například citrónově žlutá barva chromanu olovnatého po čase přejde do tmavě červené, pokud se smíchá s pigmenty obsahující síru. Společnost Old Holland tyto problematické pigmenty vůbec nepoužívá.
Napodobeniny barev
Padělání, anebo nahrazování barev namísto tradičních, je dnes poměrně běžný jev. Ředěné barvy jsou zejména záležitostí peněz. Následující srovnání objasní o co jde. Jeden kilogram tmavé kobaltové violeti stojí přibližně 630 USD. Stejné množství čistého blankytně modrého pigmentu stojí přibližně 420 USD. Na druhé straně je cena běžně použitých plniv, jako například síran barnatý, anebo křída, anebo hydrát hlinitý, pouze 75 centů za kilogram. Přidáním těchto plniv se cena barvy velmi podstatně sníží. Jiným způsobem jak snížit cenu je přimíchání želatiny a vosku do oleje, čímž se docílí konzistence vazelíny, která může být použita s menším množstvím pigmentu.
Společnost Old Holland zaručuje, že v jejich barvách s tradičními pigmenty se takováto plniva vůbec nepoužívají. Jeden malý příklad vysvětlí mnohé: jediná tuba manganové modři, anebo tmavé kadmiové červeni (tuba číslo 9, obsah 40 ml) od Old Holland váží mezi 130 až 135 gramy. Stejný výrobek jiné značky váží nanejvýš 100 gramů a často i mnohem méně. Rozdíl je dán tím, že barvy značky Old Holland neobsahují levná plniva jako náhrady těžkých a také drahých barytových, anebo kadmiových pigmentů. Tyto rozdíly mají viditelné důsledky. Jestliže například umělec je zvyklý získat určitý odstín smícháním 50-ti % manganové modři a 50-ti % běloby, pro získání stejného odstínu je v případě Old Holland zapotřebí smíchat pouze 20 až 25 % manganové modři s cenově dostupnou bělobou. Umělci velice brzy zjistí, že barvy Old Holland jsou podstatně vydatnější než jakékoliv barvy jiných značek.
 

Jedinečný způsob balení

Již v 19-tém století byl prasečí měchýř nahrazen kovovou tubou. Tuby barev Old Holland se doposud plní ručně, kvůli vysoké hustotě barvy. Vysoká hustota je kvalitativním znakem a je důsledkem toho, že barvy neobsahují plniva. Strojové plnění těchto barev bylo a je až doposud technicky nemožné. Vysoká hustota barev nedovoluje průchod automatickými stroji při plnění. Další viditelný rozdíl je ve způsobu značení tub s barvami. Po naplnění celé šarže je jisté množství barvy použito k nanesení na připravené papírové listy. Po zaschnutí je papír rozřezán na malé proužky a tyto jsou dokola nalepeny na každou naplněnou tubu. Je nespornou výhodou, že každá tuba si nese svůj vlastní vzorek, se stejnými vlastnostmi jaké má barva uvnitř. Společnost Old Holland je jediným výrobcem barev na světě, který používá tento způsob značení. Běžně používané tištěné proužky, které používají jiní výrobci, jsou na světle nestálé a mají tendenci na slunci blednout.
Restaurování
Spolehlivost tradičních receptur při výrobě barev je dokonale prověřena staletími, obrazy starých Holandských mistrů jako je Van Ruysdael, Van Gogh, Vermeer , Mondriaan atd., jsou toho důkazem. Špičková řemeslnost a tradiční postupy práce byly vždy prioritou společnosti Old Holland. která je právem hrdá být jedinou na světě, kde se tyto techniky doposud používají. Z těchto důvodů se barvy Old Holland často používají k restaurování ve významných muzeích v celém světě počínaje Moskvou a Amsterodamem přes New York a konče Paříží. Jednou z posledních významných dodávek našich barev je restaurování chrámu Wat-Suthat v Bangkoku v Thajsku a také rozsáhlá dodávka do Petrohradské Ermitáže. Barvy Old Holland jsou v současné době exportovány do více než 56-ti zemí světa.V Rijksacademy v Amsterodamu se výuka malby neobejde bez barev Old Holland, kterými malovala i královna Wilhelmina a princezna Juliana, když braly lekce malby u mistra Alberta Roelofse.
Továrna Old Holland v Driebergenu se také pyšní svým muzeem představující historii výroby a použití olejových barev. Najdou se zde všechny druhy tradičních pigmentů, výrobních strojů a rovněž pomůcek a nástrojů, jakými jsou například původní palety světoznámých mistrů. Jde o obsáhlou sbírku historických předmětů, která je vysoce ceněna znalci v oboru i laickou veřejností.
(Tento článek byl převzat od distributora do ČR)
poznámka : Pokud se vám zdají olejové barvy Old Holland příliš drahé zkuste barvy zn. Rembrandt. Jedná se rovněž o světovou špičkovou značku olej. barev a cenově jsou dostupnější.