Jdi na obsah Jdi na menu

Příprava plátna

Přestože plátno není tou nejlepší a nejtrvanlivější variantou z mnoha již uvedených hledisek, stále se jedná o tradiční a stále populární podklad pro obrazy. Já osobně občas klasické plátno velice rád preferuji před ACM panely. Na rozdíl od tuhých desek, reaguje při malbě na napnuté plátno podklad pružně na tlak štětce, což umožňuje plnější rozsah štětcové stopy.

Plátna jsou na běžném trhu k dostání o různých zrnitostech a složení. Pro detailní realistickou malbu je vhodné bavlněné plátno s jemnou strukturou o min. gramáži cca 300 g/m2. Pro větší elasticitu se do bavlněného plátna někdy přidává polyester. Plátna pevnější s hrubší texturou např. lněná, nejsou pro detailní malbu příliš vhodná. Nerovnosti na povrchu znemožňují detailní práci, a navíc odráží více světla než hladký povrch, což může být v celkovém vzhledu obrazu někdy rušivým elementem. Pokud přeci jen sáhnete pro hrubší plátno je nutné ho dodatečně upravit podkladovými nátěry.

6.jpgV našich končinách lze většinou zakoupit hotová plátna pouze s vrstvou akrylového šepsu. Základová hmota neboli akrylový šeps poskytuje dobrou přilnavost téměř všem uměleckým barvám. Výrobci podkladů mají ve zvyku označovat tuto podkladovou hmotu jako gesso, nicméně složení tradičního gessa je jiné. Akrylový podklad je však poměrně savý a olejové barvy na něm rychle vysychají, což znemožňuje míchání a pohyb olejové barvy na plátně po delší dobu. To lze snadno vyřešit olejovou imprimiturou, která nasytí akrylový podklad olejem a sníží tak jeho savost. Pokud toužíte po tradičním nesavém podkladovém nátěru, sáhněte po olejovém šepsu. Tradiční složkou olejového šepsu je olovnatá běloba, ta je však v současnosti nahrazena obvykle bělobou titanovou. Olejový podklad tolik nesaje a barva po něm lépe „klouže“. Jak jsem již zmiňoval napnutá plátna s olejovým podkladem nejsou v našich e shopech běžně dostupná, proto si musíte takové plátno připravit kompletně sami.

V tomto návodu se však nebudeme zabývat tradiční kompletní přípravou plátěných podkladů a jejich napínáním na rám. Naštěstí žijeme v moderní době a lze již připravená plátna nakoupit a téměř ihned bez ztráty času složitou a zdlouhavou přípravou podkladu zahájit vlastí malbu. Ještě jednou varuji před nákupy pláten v různých supermarketech apod. Plátna zde jsou sice levná a dejme tomu, že mohou sloužit jako podkladová varianta pro vyhotovení malé barevné studie, pro kvalitní obrazy jsou však absolutně nevhodné. Jistě si žádný umělec nepřeje, aby bylo jeho úsilí, které pro tvorbu svého díla vynaložil, zničeno degradací nekvalitního a levného podkladu.

Základním prvkem každého napnutého plátna je rám, který musí být tvořen z pevných profilů, aby časem nedocházelo vlivem vlhkosti a teplotních změn ke kroucení celého rámu. Minimální vhodný průřez profilů by měl být o rozměrech cca 43 x 18 mm. Spoje rámu musí být pohyblivé s drážkami pro napínací klíny. Hotová plátna se obvykle dodávají v nenapnutém stavu s přiloženými klínky. Po rozbalení je tedy nutné vložit klínky do drážek a opatrně a rovnoměrně údery malého kladívka klíny zatlouci do drážek tak, aby bylo plátno řádně napnuté.

1.jpg  2.jpg

TIP: Kvalitně a dostatečně napnuté plátno poznáte tak, že při lehkém úderu rukou jako na bubínek plátno „zvoní“.

Přesto, že je zakoupené plátno opatřeno vrstvou akrylového šepsu, není nikdy dokonale hladké a je proto třeba přistoupit k dodatečné úpravě. Prvním krokem je přebroušení povrchu plátna jemným brusným papírem pro odstranění nerovností a výrazné struktury plátna. Pro tento účel používám obyčejnou brusnou houbu o zrnitosti P 80 nebo P 100. Nepoužívejte hrubší zrnitost, neboť by mohla hrubší zrna zanechat na povrchu plátna a šepsu škrábance, které nelze již zakrýt a budou viditelná i na hotovém obraze.

Po přebroušení, velkým plochým štětcem s jemnějším vlasem rovnoměrně nanesu vrstvu akrylového šepsu. Pokud je šeps příliš hustý, zanechá na plátně výraznější štětcovou stopu. Proto můžete v tomto případě šeps malinko naředit vodou. Protože se jedná o vodou ředitelnou hmotu, usychá šeps poměrně rychle v suchém a teplém prostředí. Usychání lze urychlit vysoušečem vlasů. Pokud je již vrstva na dotek suchá a na pohled matná bez vlhkých odlesků, přistoupíme opětovně k přebroušení celého povrchu brusnou houbou. Tento proces opakujeme cca čtyřikrát, dokud nedosáhneme téměř dokonalého hladkého povrchu plátna. Šeps nanášejte ve vrstvách vždy kolmo k vrstvě předchozí, tak aby na plátně byla zachována struktura mřížky, která simuluje do jisté míry původní strukturu plátěného základu.

3.jpg  4.jpg

V samotném závěru přípravy podkladu po nanesení všech vrstev akrylového šepsu, dokončuji finálové broušení poslední vrstvy ostrou žiletkou. Uchopte ostrou žiletku a přiložte kolmo k povrchu plátna. Za přiměřeného tlaku seškrábejte z povrchu plátna poslední nerovnosti. Výsledkem bude téměř dokonale hladký povrch, který je vhodný pro realistickou a detailní malbu.

5.jpg