Jdi na obsah Jdi na menu

Jak na obraze vytvořit iluzi hloubky 3.

V poslední části návodu jak vytvořit iluzi hloubky na obraze, si představíme několik dalších pravidel, které pomohou v zobrazení třetího rozměru na obraze. Tyto pravidla již nemají takového významu jako předchozí kontrast nebo perspektiva, nicméně pro lepší dosažení iluze hloubky je dobré některé z následujících rovněž využít.

1. Hrany - mohou být ostré nebo měkké popř. se hrana ztrácí v jemném přechodu z oblasti světla do stínu. Obecně ostré hrany vystupují dopředu a rozostřené hrany ustupují dozadu. Z tohoto důvodu se především vyvarujte malbě ostrých hran v zadním plánu vašeho díla. Objekty nalézající se v zadním plánu obrazu vždy malujte rozostřené. Některé hrany mohou dokonce splynout i s pozadím.

1.-type-of-edges-in-painting.jpg

2.Tloušťka barevné vrstvy -  objekty , které se nalézají v předním plánu obrazu, je nutné malovat pastozněji než objekty v zadních plánech. Velký nános barvy v popředí, který vystupuje z plátna pomáhá dodat obrazu iluzi třetího rozměru.

2.-jan-van-huysum---detail-pasty-----kopie.jpg

 

3 Vržené stíny - směr vrženého stínu zvýrazňuje perspektivu obrazu a v případě vhodně zvoleného osvětlení, ustupující vržený stín do zadního plánu tak ilustruje dojem prostoru za předměty, které stín vrhají.

3.-vrzeny-stin.jpg