Jdi na obsah Jdi na menu

Jak na obraze vytvořit iluzi hloubky

Jak vytvořit na papíře nebo plátně iluzi hloubky a třetího rozměru?  Každý výtvarník je omezen 2 D prostorem svého podkladu. Aby přesvědčivě zachytil v tomto omezeném prostoru 3 D objekty, je třeba při malbě nebo kresbě dodržovat a aplikovat určitá pravidla. V tomto krátkém návodu na pokračování se nejprve zaměříme na základní prvek celé problematiky a tím je znalost kontrastu! Pochopení  těchto základních  principů vám okamžitě umožní lépe znázorňovat hloubku ve vašich pracích !

 1) obr.1 - Kontrast zahrnuje, kontrast valéru, barvy a chromatu. Obecně předměty s vyšším kontrastem vystupují dopředu a naopak. Nejúčinnějším z těchto třech prvků pro dosažení hloubky a zachycení objemu nebo vzdálenosti těles, je znalost kontrastu tonálních hodnot neboli valérů.

1-kontrast.jpg

2) obr.2 - Objekty v pozadí obsahují méně kontrastu než objekty v předním plánu. Fotografie mořské scenérie na pravé straně, ilustruje jak přistupovat při ztvárnění vzdálených objektů. Vzdálenější objekty, mají vždy nižší kontrast! Fotografie na levé straně znázorňuje scénu, tak jak jí vidí běžný pozorovatel. Při malbě je však nutné postupovat dle fotografie vpravo. Tedy s větší vzdáleností objektů od pozorovatele snižovat tonální rozsah valérů.

2-kontrast.jpg

Výše uvedené lze nejlépe aplikovat při krajinomalbě, kde jsou vzdálenosti předmětů nejvíce patrné. Nicméně je nutné tyto pravidla aplikovat i při malbě např. zátiší nebo portrétu.

V příštím pokračování návodu se budeme věnovat atmosférické perspektivě a dalším pravidlům.