Jdi na obsah Jdi na menu

Malování dle živého modelu nebo dle fotografie

Od dob vzniku první fotografie se názorově dělí malíři na dvě nesmiřitelné skupiny. Jedna skupina zásadně odmítá používání fotky jako reference a naopak druhá skupina výtvarníků v tom nevidí žádný problém. Toto téma je i v současném výtvarném umění stále aktuální. Je naprosto zřejmé, že fotografie nemůže v žádném případě plně nahradit živý model. Pokud patříte mezi ty, co malují pouze z fotografií nemusíte zoufat. Za dodržení určitých podmínek lze vytvořit z fotografické předlohy kvalitní malbu. Tento krátký návod vám poradí jak na to.

 
  1. Pokud je to možné, doporučuji si pořídit vlastní fotografické předlohy. Nepoužívejte fotografie z internetu, které jsou většinou již dodatečně upravené v nějakém grafickém softwaru.
  2. Před vyfocením malovaného objektu si pořiďte barevnou skicu. Výsledné foto je vždy v porovnání s realitou desaturované. Udělejte si poznámky k použitým barvám, zaznamenejte si směr světla apod.
  3. Nesnažte se napodobit barvy na fotografii. Při volbě barev se spoléhejte na vlastní úsudek, barevnou skicu a barevnou teorii. Zvolte si vlastní barevnou škálu, interpretujte!
  4. Pořiďte si vedle barevné fotografie i černobílou kopii. Barevná fotografie vás totiž bude svádět k neustálému kopírování všeho, co na ní vidíte.

                                                            blog_anders-zorn---adolphus-busch-portrait---photoshop_painting.jpg

                                                            blog_vincent-van-gogh-self-portrait-painting-vs-photo.jpg

                                                            blog_tumblr_ntiowemtdo1u4ekk7o1_1280.jpg